Wat is een briefing solution en hoe werkt dat?

En waarom dit verder gaat dan een e-learningmodule

Catchphrase®
4 min readAug 25, 2020
Een klassieke Team Briefing setting in een Hotel

Een goede crew briefing hoeft niet meer live in een (krappe) ruimte te gebeuren. Met een briefing solution kun je de juiste informatie kort, snel en verrassend leuk aan je team overdragen binnen het tijdsbestek dat voor jou werkt. Daarnaast kun je je team support bieden waar en wanneer ze het nodig hebben en kun jij weer leren van hun ervaringen in het veld.

“Maar dat kan toch ook met een e-learningmodule?”
Nou, nee dus.

We leggen je graag uit wat het verschil is en hoe je met een briefing solution meer uit je team en je organisatie kunt halen.

Mobile First Solution

Heb je al flink geïnvesteerd in e-learningmodules? Top, helemaal prima! Maar wat je waarschijnlijk wel al hebt gemerkt is dat een e-learningmodule vaak vereist dat een teamlid achter zijn computer moet gaan zitten.
De briefing solution is vanuit het mobile first principe ontworpen en ontwikkelt waardoor je teamleden dus snel, locatie onafhankelijk en optimaal de kennis tot zich kunnen nemen. Hierdoor hebben ze tijdens het evenement ook alle informatie snel weer bij de hand.

Meer controle over kennisoverdracht

Na het voltooien van een training hebben de meeste mensen slechts 10% van de informatie opgeslagen. Vind je dat teleurstellend? Bedenk dan ook nog dat je als maker weinig invloed hebt op wat die 10% inhoudelijk is. Want zelfs als procedures en regeltjes verpakt worden met leuke filmpjes en mooie plaatjes, loop je het risico dat alleen ‘het leuke filmpje’ onthouden wordt. Zonde, toch?

Met een briefing solution bied je alleen die 10% aan die relevant is én bied je deze content aan in de juiste context en komt daarom snel to the point.

Pieken op het juiste moment

Een e-learningmodule kun je op een zelfgekozen moment doen, maar vaak pas je wat je hebt geleerd niet altijd direct toe in je werk waardoor de opgedane kennis weer vervliegt.

Maar…. met een crew briefing zit je juist dicht op het moment suprême. En omdat er last minute altijd nog zaken kunnen (en zullen) veranderen, is het eigenlijk helemaal niet handig dat een enthousiaste collega een maand van tevoren alles al doorneemt.

Stewards die klaarstaan voor een voetbalwedstrijd

Met een briefing solution gaat het balletje op een door jou ingesteld tijdspad rollen: de teamleden krijgen actuele informatie, kunnen een paar dagen voor het evenement hun kennis toetsen en zien daarna welke briefing module eventueel nog extra aandacht nodig heeft.

En heeft een teamlid alle modules afgerond? Dan heeft iemand álle kennis paraat! In de ideaalwereld dan… Maar in de echte wereld werkt het toch net even anders.

Een goede briefing solution heeft daarom hulplijnen ingebouwd. Zo kun je tijdens het evenement altijd spieken of hulp vragen als je het even niet meer weet.

Beheersbare communicatiekanalen

Je team wil graag contact met elkaar en jij wilt graag contact met je team. Een e-learningmodule biedt die mogelijkheid niet.

WhatsApp dan maar? Nee.
Beter draag je niet bij aan de wildgroei van ongemonitorde WhatsAppgroepen en om van het gedoe rondom privacy maar niet te spreken.

Dit kan veel makkelijker.
Met een briefing solution bied je aparte communicatiekanalen aan waarin iedereen zijn vragen, ideeën en reacties kwijt kan. En doordat het netjes gearchiveerd wordt, kun je alles makkelijk doorzoeken en teruglezen.
Zo kun je bij een incident bijvoorbeeld na afloop extra waardevolle informatie uit de chats halen.

Gebruikersgemak

Goed nieuws voor teamleden die worstelen met de opslagruimte op hun telefoon (wie niet?): een goede briefing app kun je gebruiken zonder deze te moeten downloaden of updaten. Scheelt weer opslagruimte, gedoe en tijd.

En is je databundel op of sta je op een plek met slechte dekking?
Ook geen probleem: de briefing modules zijn ook offline benaderbaar.

Leren van je crew

Van evalueren moet je leren. En waar evaluaties in e-learningmodules vooral gericht zijn op de leeropbrengst van de gebruiker, kijk jij liever een stapje verder.

Wat kun je als organisatie leren?
Je crew weet dat als de beste, zij zijn je ogen en oren op elk evenement. Je kunt natuurlijk na afloop van een shift samen een biertje drinken, maar verwacht dan weinig enthousiasme als je nog even lekker in de inhoud wilt duiken. Maar je wil wel graag hun feedback!

Daarom vraagt een briefing solution naar de kennis en ervaring van de teamleden zodat je bij de organisatie van een volgend evenement de punten op de i kunt zetten.
Zo kun je achteraf makkelijk evalueren welk effect die maatregelen hebben gehad en kun je deze verbeteringen weer aanbrengen in de organisatie van de volgende… Enfin, je snapt ‘m.

Na een evenement zet je de evaluatiemodule bij voorkeur een week open zodat de crew feedback kan geven op een moment dat het voor hen uitkomt. En nee, we gaan niet werken met saaie en lange vragenlijsten, maar met een ludieke, interactieve en persoonlijke aanpak. Gebruikers mogen sterren uitdelen, tips geven maar bijvoorbeeld ook aangeven of er goed voor ze is gezorgd.

Want het gaat niet alleen om de procedures en de regeltjes, maar ook om de mensen. Juist zij maken het verschil!

Een briefing solution helpt daarom interactief, leuk en meetbaar je guest experience naar het volgende niveau te tillen.

--

--

Catchphrase®

- Operational Excellence at your Fingertips - Visit https://catchphrase.io to plan a demo.